Визитка      Доц. Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния

...
Визитка     
Доц. Стойчо Стойчев е завършил политология в Централния
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев: Войната срещу хартиената бюлетина е бур...

Визитка      

Доц. Стойчо Стойчев е приключил политология в Централния европейски университет в Будапеща. Преподава „ Анализ на политически риск “ в Катедра „ Политология “ на Софийския университет. Ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ). Изследванията му са в региона на политическия риск, корупцията, проведената и битовата престъпност. 

 

- Смесеното гласоподаване добър вид ли е?

- Да, добър е. Ако някой би трябвало да лимитира следения и платен избор, това няма да стане с технология, а най-много с превъзмогване на обществената маргинализация на избрани групи в обществото. Когато хората са самостоятелни финансово, те по-малко гласоподават под строй. Това се вижда към този момент в Източните Родопи, в Кърджалийския край. Там гласовете за Движение за права и свободи непрекъснато понижават - хората са всеобщо на гурбет на открито и са по-финансово самостоятелни. Не желаят да вземат участие в партийни схеми. 

 

Никоя партия не желае да ръководи през зимата

Дори Борисов да преглътне обидата от ареста, ГЕРБ няма да поддържа кабинет на Политическа партия

 Далече сме от момента, в който Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ ще сформират дружно кабинет 

Хартията беше една от покупко-продажбите за избирането на Вежди Рашидов за ръководител на Народно събрание

 

- Доц. Стойчев, за какво връщането на хартиената бюлетна развихри толкоз бурни реакции сред партиите в Народното събрание?

- Ясно е, че от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " са врагове на гласуването с хартия. Според тях то се употребява за имитация на изборните резултати. Според мен сходна констатация е пресилена, защото огромна част от следения и платен избор се дължи на обществена маргинализация на огромни групи от популацията. Те са подвластни от локални водачи и тартори, съгласно чиито указания гласоподават, без значение дали това става с машини, или с хартиени бюлетини. От друга страна, Българска социалистическа партия най-много упорства за връщането на гласуването с хартия, защото се видя, че най-вече губи електорално от напълно машинното гласоподаване. Това беше една от покупко-продажбите за избирането на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание.

Така че Българска социалистическа партия работи систематично в тази посока. А ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха декларирали още в предходния парламент, че поддържат смесеното гласоподаване - с машини и хартия.

Не виждам някаква драма - това е буря в чаша вода. Разбира се, Политическа партия употребяват всеки мотив в Народното събрание за образуване на някакъв тип пиар акция, с цел да натрупат точки пред последователите си. И в тази ситуация митингите против хартиената бюлетина и изказванията, че по този начин ГЕРБ ще фалшифицират изборите, се употребяват като маркетингова тактика.  

Впрочем, машинното гласоподаване не е и одобрена процедура у нас. Но в изнервена обстановка като сегашната свадите са предстоящи. 

- Има ли към този момент завършена „ хартиена “ коалиция?

- О, несъмнено, че тази констатация е част от пиар тактиката. Българска социалистическа партия не е в коалиция с ГЕРБ, нито с Движение за права и свободи. Просто тук ползите им съответстват, както и по други тематики, в това Народно заседание ще виждаме най-различни взаимни гласувания. Не е изключено даже да забележим дружно да гласоподават ГЕРБ и Политическа партия, без това да значи коалиране.

 Далече сме от момента, в който Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ ще сформират дружно кабинет. В това Народно събрание това няма да стане - не е свястно нито за ГЕРБ, нито за Българска социалистическа партия.

Разбира се, говоренето за „ хартиена коалиция “ е част от пиара. Не виждам какъв е казусът на Политическа партия от това, че някогашният им съдружен сътрудник Българска социалистическа партия съумя да осъществя желанията си за връщане на хартиената бюлетина, което бяха декларирали още в предходното Народно събрание. 

Ние като гласоподаватели даже може да се радваме, че ще имаме повече благоприятни условия за гласоподаване. Има хора, които в действителност не желаят да се гласоподава единствено машинно - притесняват се, че по този метод изборите могат да се фалшифицират от някой, който има достъп до изходния, сорс кода на машините.

Това постоянно е било подозрение и терзание там, където се гласоподава с машини - и в Нидерландия, и в Съединени американски щати. На всичко от горната страна - има и мотиви за сходни терзания, те не са безпочвени клевети.

- Какви са възможностите за сформиране на кабинет с първите два мандата?

-  Ясно е, че ГЕРБ и Политическа партия няма по какъв начин да вземат участие в общ кабинет. Заговори се за кабинети на малцинството, само че и подобен вид кабинети изискват болшинство, което да ги поддържа, най-малко първоначално.

Смятам, че най-чистият вид ще бъде кабинет с третия мандат, да се направи опит някоя от дребните партии - Демократична България или " Български напредък " да опитат да създадат кабинет с поддръжка на Политическа партия и ГЕРБ, без те да вземат участие с министри в кабинета.

При такава структура кабинетът би имал най-хубава опция да получи кардинално утвърждение от Народното събрание да осъществя законодателна и мандатна стратегия, даже за по-дълъг интервал от време - в случай че Демократична България предложи подобен кабинет и Политическа партия и ГЕРБ го поддържат, без да имат министри.

Но към този момент поръчките от Демократична България са да се търси реализация на втория мандат. Това обаче прави проблематично ГЕРБ да поддържа подобен мандат на Политическа партия, защото с тях разликите са доста повече, има и конфликт на персонално ниво - това са хората, които арестуваха Борисов. Дори той да преглътне обидата от ареста, депутатите от ГЕРБ няма да одобряват такова оттегляне. Затова ми се коства, че ще се върви към третия мандат.

- Не се ли преувеличават обаче възможностите за сформиране на кабинет с третия мандат?

- При третия мандат, с изключение на желанието или нежеланието на Демократична България да го осъществят, е значимо на кого ще реши да го даде президентът. Ако той е решил да ръководи още известно време еднолично страната, ще го даде на партия, която няма да може да го осъществя - Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи или на " Български напредък ".

Даде ли президентът мандат на Българска социалистическа партия, неуспехът е предупреден. ГЕРБ няма да поддържат Българска социалистическа партия никога, за тях е важна Демократична България, която би могла да ги легитимира като естествена дясна европейска партия.

Ако Политическа партия не създадат амалгама с Демократична България, остава отворена опцията ГЕРБ и " Демократична България " да осъществят нещо взаимно. ДБ осъзнават тая си полезност за ГЕРБ и се дърпат - може би тъй като и привържениците им са мощно отрицателно настроени към възможна коалиция с ГЕРБ. Но Демократична България биха преглътнали, въпреки с омерзение, поддръжка на ГЕРБ за техен кабинет без присъединяване с министри. А и Демократична България имат късмет да осъществят третия мандат с идеологически издържано, проевропейско държавно управление, защото разполагат с потвърдени специалисти.

Проблемът е, че президентът може да не харесва Демократична България по линия и на позицията по войната в Украйна, изключително след обстановката с падналата ракета в Полша. А и самата Демократична България може да не желае да осъществя трети мандат, към този момент държат да се опитва с втория, на Политическа партия.

Трети мандат за " Български напредък " е най-компромисният и комформистки надъхан по отношение на всевъзможни лобистки ползи и напън в Народното събрание. Такъв формат най-вероятно ще преповтаря обстановката с тематични болшинства от времето на кабинета на Любен Беров. 

- Доколко бавенето на топката от страна на президента ще помогне за реализиране на единодушие за кабинет?

- Няма да се реализира единодушие, тъй като партиите не го и търсят. Целта на бавенето на процедурата е предварителните избори да не са през зимата, когато високите сметките за ток и парно подсигуряват мощно отрицателно отношение на хората към политиката и политиците. Т.е. при зимни избори има мощен углавен избор, с желания за партия анти статуквото - като „ Възраждане “ да вземем за пример.

Затова президентът се пробва да избута изборите оптимално напред във времето - 12 март се тиражира като възможна дата, в случай че не се осъществя и третият мандат.

- Какво ще трансформират нови избори? 

- Ситуацията сега е патова. Но колкото повече партии има в Народното събрание, толкоз по-лесно ще се сформира болшинство. Впрочем нужни са единствено пет-шест мандата, с цел да се отпуши обстановката, която сега е на кантар. В момента в единия лагер са Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия с единия крайник, а от другата страна ГЕРБ с негласната поддръжка на Движение за права и свободи. Партията на Янев не стига за килване на везните в една или друга посока. Ако Има Такъв Народ беше в Народното събрание, можеше да наклони везните, да помогне кабинет да мине. 

Така че е нужна още една дребна парламентарна група, с десетина мандата. Или пък ГЕРБ или Политическа партия да вземат 5-6 мандата повече, в сравнение с в този момент. Това ще разреши основаване на нежно болшинство. 

- Кога ще спре изборната серпантина?

- Когато се наруши този баланс и 5-6 мандата отидат в едната или в другата посока на везната. Иначе няма по какъв начин да стане, сега паритетът е цялостен. А нова изборна обстановка дава нов късмет някой да надделее.

- Няма ли в действителност решение за ребуса с паритета да дадат локалните избори следващата година?

- Местните избори са извънредно значими, само че са решени занапред: ГЕРБ и Движение за права и свободи ще завоюват в страната, Политическа партия и Демократична България ще вземат София, където са съсредоточени последователите им. ГЕРБ ще загуби София, може би даже за няколко мандата.

Политическа партия и Демократична България нямат илюзии, че могат да завоюват някъде отвън София - ще се опитат да пробият в Пловдив и Варна. В Бургас мъчно ще могат да изместят известния Димитър Николов.

Занапред Политическа партия евентуално ще се свиват, за сметка на Демократична България - двете са едно и също нещо, просто " Демократична България " са се наложили по-отдавна.

След като ГЕРБ взе марката Съюз на демократичните сили, против това обединението сред Демократична България и Политическа партия оформи новата левица. И до момента в който Нинова е отпред на Българска социалистическа партия, виталните сили на лявомислещите демократични младежи ще преливат към Политическа партия и Демократична България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР